Eseménynaptár
H K SZ CS P SZ V
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Hírek
Gimnáziumi felvételi jegyzék
Csokonai ECHO - 6. szám
Megjelent a Csokonai ECHO márciusi száma, benne többek közt: a testvériskolánk bemutatása, interjú a leendő 9-es osztályfőnökökkel, valamint Fölker Sára röplabdázóval, művészeti és kadét programok, iskolai rendezvények, s persze ismét sok-sok siker.
Pótfelvételi március 14-én
Szóbeli felvételi beosztása
Ebédbefizetés 2024. áprilisra

CSVMG E-NAPLÓ

KRÉTA
Képtalálat a következőre: „kréta”(forrás: pixabay.com)

A Krétában már elérhető az e-ügyintézési felület.
Megemlékezés 1956-ról
Az Október 23-i forradalom és szabadságharc eseményeiről

Kiválóságaink gondolatai a szabadságról

 

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

- Mit jelent az Ön számára a szabadság? -Emberi méltóságot, közösségi lehetőséget, erkölcsi kötelességet. Azt, amikor a minket egymáshoz „illesztő” szabályok belső meggyőződésünkké válnak, amikor erősebb a reménység a közös jövőben, mint a megalkuvás az egyéni jelennel. A szabadság a hősök győzelme és utódaik bizalma. Bölcsesség abban, hogy nem lehet mindent, de kötelező mindazt megtenni, ami igaz és lényeges.

 

Gyurta Dániel, olimpiai ezüstérmes, világbajnok és Európa-bajnok magyar úszó

Szabadság Számomra ez a fogalom a fizikai és a szellemi szabadságot jelenti. Természetesen nem azt, hogy bármit megtehetünk, de minden esetben van választási lehetőségünk a különböző lehetőségek közül. Sportolok, ez is egy választási lehetőség volt. Szabadon választhattam, szeretném-e vagy sem, vállalom-e vagy sem a rendszeres napi több órás elfoglaltságot, munkát. A versenyszerű sportolás számomra szabadságot, örömet, kiteljesedést jelent, míg másnak ez a munka terhet, kényszert jelentene. A sportolás számomra gyermekkorban kitűzött cél volt, és nem csupán álom maradt, hanem meg tudtam és meg is tudom valósítani. Ugyanakkor a szabadság rendet is jelent; a sport terén egyszerre nyit lehetőségeket és követeli meg a kötelezettségek teljesítését is. A kötelezettségek pedig a fizikai erőfeszítéstől egészen a közösség javára szolgáló tettekig terjednek.

Reviczky Gábor, színművész

A szabadságról A szabadság az ember alapvető joga, de ha a jog nem szabna korlátokat a szabadságnak, akkor az anarchiába torkolna! A szabadság lehetőség, amellyel hiába utazunk Londonba, ha nem beszélünk angolul. A szabadság minden, de élni is tudni kell vele! A szabadság érzete számomra olyan fontos, hogy még a kórházat is börtönnek érzem, pedig közben gyógyítanak. A szabadságért minden olyat megtennék, ami nem sérti a jogot. Ha a Hazám szabadságáról lenne szó, utolsó leheletemig küzdenék érte. Fiatalon mentettem ki gyerekeket tűzből, vízből, jég alól. 1986-ban a Ragyogj, ragyogj, csillagom! című színdarab bemutatóján távozásra késztettem a szovjet nagykövetet. Kijött értem az elhárítás, de egy magas rangú ember megoldotta, hogy ne vigyenek el.

 

Szvorák Katalin, alternatív Kossuth-díjas népdalénekes

A szabadságról A szabadság archimédeszi pont, sokszínű, többrétű fogalom és érzés. Az emberiség egyik alapvágya, mert boldog a szabad ember, és csak a boldog ember lehet igazán szabad. Alkotni is csak szabad lélekkel lehet. Igaz, hogy a szabadság érzése elsődlegesen a fejben és lélekben fogan, de a fogantatást a történelem is béklyózza. A szabadság egyénre szabott, de közben relatív és a történelem hullámvölgyein táncoló. Örülök, hogy most a szabad gondolat egyben a magyar gondolat szabadsága is. Most boldognak és szabadnak érzem magam és ezt az érzést kívánom mindenkinek!

 

Csoóri Sándor, Kossuth-díjas költő, író, esszéista

A szabadságról A mákos rétesről és a csillagok futkosásáról se tudnék olyan emlékezésre méltó aranyigazságot rögtönözni, amelyet azonnal kőbe lehetne vésni. Hát akkor hogyan lehetne a szabadságról?! Az ilyesmihez nem elég az akarat, nem elég az elszántság – ihlet kell hozzá. Ihlet, filozófiai elragadtatás, mint a legnagyobb versekhez. Nyelvünkben a szabadság fogalma az 1848-as szabadságharc és forradalom idején emelkedett a legmagasabbra. Odakerült Isten közelébe; az élet, a halál, a tisztaság, az emberi becsület, a megváltás legmegrázóbb kérdései közé. Már-már hitté vált. Petőfi egész költészete ettől halhatatlan. Hogyan is hangzik bennünk a világi megváltás gondolata? „Csak szabad nép tesz csuda dolgokat.” Igen ám, de rögtön elénk nyomul az alapkérdés gondja: a szabadság valójában akkor nagy kérdés csak, ha nem vagyunk szabadok. Most mi milyenek vagyunk? Szabadok? Vagy nem vagyunk szabadok? A válasz első lépcsőfokán azt kell kijelentenünk, hogy a magyar történelem, a magyar múlt tele van az elnyomatások korszakaival. Márpedig, ha tele van, múltunkat egyetlen pördüléssel nem szórhatjuk le magunkról. Tehát mai szabadságunkat a múlt fölszabadításával kell kezdenünk. Ha ez sikerül, új úton mehetünk tovább: rádöbbenhetünk arra, hogy a szabadság kérdése nem csupán társadalmi kérdés, hanem a létezés kérdése – magasabb szinten.

 

Jókai Anna, író- költőnő

-Mit jelent számára a szabadság? -Mint minden alkotó embernek, számomra is nagyon fontos a szabadság, de legalább olyan fontos, hogy a szabadság biztonsággal is járjon. Nem az a szabadság, hogy szabadon ki vagyok téve a rossz erőinek, hanem hogy védelem alatt áll az életem. És hiszek a szabad akaratban, mert keresztény vagyok.

 

2011. október 21-én reggel 8 órakor tartjuk ünnepi megemlékezésünket az 1956-os eseményekről. A műsort előadják a 9.a osztályos tanulók. Felkészítő tanárok: Fürstinger Ottó és Csécs Barnabás. Közreműködik a Csokonai Gyerekkar E Kórusa.

Szerk.: PK