Eseménynaptár
H K SZ CS P SZ V
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Hírek
Gimnáziumi felvételi jegyzék
Csokonai ECHO - 6. szám
Megjelent a Csokonai ECHO márciusi száma, benne többek közt: a testvériskolánk bemutatása, interjú a leendő 9-es osztályfőnökökkel, valamint Fölker Sára röplabdázóval, művészeti és kadét programok, iskolai rendezvények, s persze ismét sok-sok siker.
Pótfelvételi március 14-én
Szóbeli felvételi beosztása
Ebédbefizetés 2024. áprilisra

CSVMG E-NAPLÓ

KRÉTA
Képtalálat a következőre: „kréta”(forrás: pixabay.com)

A Krétában már elérhető az e-ügyintézési felület.
Osgyányi Sára műtermében jártunk
A kortárs festészet egyik jeles fiatal alkotója 8.a osztályos diákjainkat, valamint tanáraikat, Miklovicz Katalint és Sándor Zsoltot látta vendégül belvárosi műteremlakásában.

A nyolcadik évfolyamos tanulóknak ismerősen csenghet Osgyányi Sára neve, hisz az irodalom tankönyvükben olvashattak róla és láthatták festményét („Képek és irodalom”, 89. oldal). Tanulóink most viszont nemcsak a képeiben gyönyörködhettek, hanem általa betekintést nyerhettek egy XXI. századi festőművész életébe és mindennapjaiba. Sára mesélt a művésszé válás olykor rögös útjáról, saját képi világának, stílusjegyeinek kialakításáról, valamint a műalkotás születésének folyamatáról.

Osgyányi Sára képein a nagyvárosi lét jól ismert mozzanatai, helyszínei köszönnek vissza, ám elrugaszkodik a hétköznapok valóságától. Néhány karakteres vonallal ragadja meg a dolgok lényegét, s lüktető színekkel kelti életre az utcákat, tereket, villamosokat, autókat, járókelőket. Alkotásai rendkívül dekoratívak és nőiesek. A lépten-nyomon feltűnő „fiús” motívumok, azaz a közlekedési eszközök ellenére még az avatatlan szemlélő is egyből tudja, hogy női lélek és kéz alkotta a festményeket. Művészetében két irányvonal különíthető el: a szemlélődő és a gondolati. Előbbibe tartoznak a pályaudvart, városi közlekedést, valamint a Balatont és a víztükröződéseket ábrázoló képei, utóbbiba pedig a valamilyen életfilozófiát, pszichológiai témát, vagy a művésznő életről alkotott felfogását megjelenítő művei.

Diákoknak és tanároknak egyaránt nagy élményt nyújtott a műteremlátogatás! Köszönjük szépen, Sári!

A művésznő festményei itt nézhetők meg: www.osgyanyi.eu